preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

PŠ Mičevec

Facebook stranica naše područne škole

    

     Do 1920. godine mičevečka djeca su pohađala školu u Velikoj Gorici. Izgradnja škole u Mičevcu počela je 1941. u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Izgradnju škole financirala je banska vlast tadašnje države i Ministarstvo bogoštovlja i prosvjete novostvorene NDH, a Odbor za izgradnju je vodio poslove oko nabave materijala i osigurao je radnu snagu. Velik broj mještana sudjelovao je u gradnji škole.

     Škola je započela s radom 1. rujna 1952. godine.   U to vrijeme škola je bila osmogodišnja. Pohađala su je djeca iz Grdešćaka, Petine, Kosnice i Velike Mlake, njih oko 120.

     1960. godine škola počinje funkcionirati kao četverogodišnja.  Učenici   5.-8. razreda su nastavili svoje školovanje u Velikoj Mlaki, a nešto kasnije su svi prešli u školu u Veliku Goricu.

     Mičevečka škola je nekoliko godina bila zatvorena zbog dotrajalosti krovišta, instalacija, podova i stolarije.

  

         Područna škola Mičevec u sastavu je Osnovne škole Velika Mlaka od samog početka. (1991.)  Radi u dvije smjene. Broji oko 70 učenika iz Mičevca i Velike Kosnice. U njoj rade četiri učiteljice razredne nastave te učiteljica engleskog jezika, glazbene kulture i vjeronauka.

     1999. završeni su radovi na uređenju škole; promijenjen je crijep, ugrađeno je centralno grijanje, promijenjeni su podovi i ugrađena PVC stolarija, uređena je zbornica i blagovaonica u  kojoj učenici redovito primaju mliječni obrok. Dio prostora preuređen je u knjižnicu KUD-a Mičevec, a u jednoj  prostoriji se  čuvaju  stari predmeti naših djedova i pradjedova koje želimo sačuvati od zaborava.

 

     U međuvremenu je asfaltirano  školsko dvorište, napravljena nadstrešnica  nad ulaznim stepenicama te prilaz za invalide za potrebe  dječaka koji je u kolicima. Ugrađeni su reflektori koji osvjetljavaju školsko dvorište.

      Vanjski prostor škole je velik. Iz godine u godinu uređujemo ga i upotpunjavamo novim biljkama. Škola ima jako lijepu  suradnju s roditeljima koji se često uključuju u radionice ili  uređenje vanjskog prostora škole,  sa KUD-om Mičevec,  Zelenom akcijom Mičevec  te župnikom koji podržava naše aktivnosti i rado sudjeluje u njima.

      Znatan dio radova financiran je od prihoda ekološke rente koju naša škola prima već deset godina.

     Zelena akcija Mičevec i roditelji naših učenika su svojim radom i donacijama pripomogli uređenju školskog parka i cvjetnjaka. Zasađeno je niz borova, jela, breza i ostalog višegodišnjeg bilja. Učenička zadruga „Vrapčići“ zasadila  je petnaest sadnica lješnjaka o kojima se brine već pet godina.

      Ponosni smo na školske svečanosti koje imamo tijekom školske godine, a ostvarujemo ih u suradnji s roditeljima: svečanosti povodom Dana kruha i plodova zemlje, božićne, fašničke, uskrsne i svečanosti povodom završetka školske godine.

      Posebno nam je bio drag posjet pomoćnog biskupa Vladimira Košića, kao i izložba mještanke Slave Klenović koja je izložila svoje radove- aranžmane od prirodnih materijala, lutke u nošnjama i poculice koje sama izrađuje.

     Ponosni smo i na izvrsnu suradnju s KUD-om Mičevec. Između ostalog, on je omogućio izdavanje zbirke likovnih i literarnih radova „ Živiš u nama“ učenika naše škole,  skupljenih u posljednjih deset godina. Zbirku smo posvetili pokojnoj učenici naše škole Nikolini Špičić, koja je umrla u 14. godini života.

      U dva navrata smo organizirali izradu i izložbu kućica za ptice za naš školski park.

       U suradnji s mamama frizerkama organizirali smo reviju dječjih frizura koja je izazvala posebno oduševljenje kod djece, njihovih roditelja i ostalih mještana. Roditelji su nam pomogli organizirati posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci i zgradi Hrvatskog sabora na Markovu trgu.

      Povodom ove obljetnice zahvaljujemo našoj ravnateljici na podršci u svim aktivnostima, djeci i roditeljima na suradnji, a svim učiteljicama na nesebičnom trudu.

Priloženi dokumenti:
PS Micevec.doc


Vijesti

Svjetski dan voda (22. ožujak)

Autor: Nancy Vujanić, 26. 3. 2024. 11:02

      Svjetski dan voda učenici 1. i 3. razreda iz PŠ Mičevec proveli  su izvan škole. Prošetali smo do nasipa, spustili se na livadu i došli do rijeke Save. Putem smo ponovili snalaženje u prostoru, odredili smo strane svijeta, shvatili da brdo ispred nas (odlagalište otpada Prudinec) nije Medvednica, ponovili smo o biljkama i životinjama uz vode stajaćice, slušali smo šum vode koja snažno teče prema istoku, uočili korito rijeke te njezinu lijevu i desnu obalu. Igre loptom na livadi  te sakrivanje u travi činili su posebno zadovoljstvo djeci. Gotovo svi su na svojoj koži upoznali ljekovitost koprive. Jabuke koje smo ponijeli sa sobom su bile posebno slatke i ukusne.

       Vratili smo se zadovoljni i veseli, puni doživljaja, s još snažnijom spoznajom o značaju očuvanja čistoće okoliša, naročito voda.

                                                                                                                   učiteljice

 [više]

Suradnja Zelene akcije Mičevec i PŠ Mičevec

Autor: Nancy Vujanić, 25. 3. 2024. 08:28

       Suradnja Zelene akcije  Mičevec i PŠ Mičevec se nastavlja. Ove godine je ZAM, zahvaljujući projektu „Revitalizacija površina u javnom vlasništvu“, za našu školu nabavila materijal za visoke gredice, a naši vrijedni domari su gredice složili.

       Školski park je obogaćen i uljepšan. Vrijedne ruke naših učenika će u njih zasaditi ljekovito bilje, na radost i zadovoljstvo sviju.

    Zahvaljujemo Zelenoj akciji Mičevec i gospodinu Vladimiru Štarkelju na donaciji i školskim domarima na lijepo izrađenim gredicama.

 [više]

100. dan škole

Autor: Nancy Vujanić, 8. 2. 2024. 13:39

     100. dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim zemljama. 

Za 100. dan nastave 2.b zamišljao je kako će izgledati za 100. rođendan. Koristili su crni flomaster, kolaž papir i vaticu. 100. dan škole u PŠ Mičevec u sva četiri razreda bio je ispunjen raznim zanimljivim aktivnostima. 

 [više]

Humanitarna akcija Kap dobrote u PŠ Mičevec

Autor: Nancy Vujanić, 21. 12. 2023. 15:05

      U ovo predblagdansko vrijeme, kada željno iščekujemo malenog Isusa i kada se sami veselimo poklonima, treba malo misliti i na druge, koji možda nisu bili jednake sreće. PŠ Mičevec se i ove godine rado odazvao humanitarnoj akciji i svojim prilozima odlučio razveseliti štićenike udruge Kap dovrote. 
       Kao što su rekli Ezop: "Nijedan čin dobrote, bez obzira koliko malen, nikad nije potraćen." i Anna Frank: "Nitko nikad nije postao siromašan davanjem.", širimo dobrotu i veselje malim dobrim djelima.
Andrea Ceković
 
 [više]

Predstava Tajna božićne noći u Društvenom domu Mičevec

Autor: Nancy Vujanić, 21. 12. 2023. 14:51

     20. prosinca 2023. godine u Društvenom domu Mičevec, učenici Područne škole Mičevec, ali i mještani, gledali su predstavu Teatra Mjesec - Tajna božićne noći. Kroz šaljivu radnju i simpatične likove životinja: ovce, magarca, teleta i svinjice naučili smo da je bit Božića u zajedništvu i praštanju. Prije same predstave mali zarugari UZ Vrapćići, imali su prigodnu prodajnu izlozbu na kojoj se mogla kupiti pšenica te razni božićni ukrasi. Nakon predstave, svi okupljeni su se počastili kobasicama, kolačićima i vrućim napitcima na već tradicionalnome Mičevečkom adventu koji organizira Mjesni odbor Mičevca. Druženje je bilo praćeno glazbom i kasnije lijepim vatrometom.

Andrea Ceković

 [više]

Radionica vezenja Hrvatskog školskog muzeja u PŠ Mičevec

Autor: Nancy Vujanić, 6. 12. 2023. 11:26

     Dana 28. studenog 2023. godine u Područnoj školi Mičevec u goste je došao Hrvatski školski muzej. Kroz radionicu vezenja, koje je u prošlosti bio predmet u školi, naučili smo kako vesti križićima i kako su to radili i dječaci i djevojčice. Tijekom radionice učenici su bili odjeveni u odore koje su se nosile u prošlosti. Na radionici su sudjelovali učenici 1.c, 2.c, 3.c i 4.c razreda sa svojim učiteljicama.

Andrea  Ceković

 [više]

Radionica izrade ukrasa u PŠ Mičevec povodom Dana škole

Autor: Nancy Vujanić, 6. 12. 2023. 11:17

     4. prosinca 2023. u našoj Područnoj školi Mičevec održana je radionica izrade ukrasa povodom Dana škole. Radionici su se uz učenike pridružili i njihovi roditelji te smo zajedničkim snagama napravili prekrasne ukrase kojima smo ukrasili naše drvce.

     Hvala svima koji su prisustvovali radionici i barem malo se vratili u školske klupe.

Andrea Ceković

 [više]

Naši učenici na promociji 76. broja ŽIR-a Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 6. 12. 2023. 10:57

    23. studenoga 2023. godine je u slastičarnici Memy već tradicionalno u podne održana promocija 76.broja ŽIR-a, lista osnovnih škola Grada Velike Gorice i općina Kravarsko, Pokupsko i Orle. Učenici Područne škole Mičevec Josipa Mikulić (4.c) i Danijel Cvitić (1.c) te  Dujmović Ena (4. b) i Serdar Maja (4. a) iz  OŠ Velika Mlaka su u pratnji svojih učiteljica prisustvovali promociji te dobili priznanja i nagrade za objavljene radove u listu. Danijel Cvitić je dobio priznanje za likovni rad, a Josipa Mikulić za prekrasan sastavak o najvažnijoj osobi u životu - majci. Program promocije je osim čitanja literarnih radova bio ispunjen i zvukovima gitare učenika Glazbene škole Franjo Lučić.

Andrea Ceković

 [više]

Književni susret sa Sandom Lončar Ružić

Autor: Nancy Vujanić, 6. 12. 2023. 10:22

      1. prosinca 2023. godine u PŠ Mičevec  bio je književni susret učenika s autoricom knjige za djecu i mlade "Na vilinskom tragu" Sandom Lončar Ružić. Ova veoma prekrasno ilustrirana priča koja nas poziva u svijet vila i bajki, svidjela se učenicima koji su nestrpljivo čekali susret s autoricom kako bi joj postavili brojna pitanja o priči, ali i kako bi saznali nešto o životu same autorice. Susretu su prisustvovali učenici 1.c, 2.c, 3.c i 4.c  razreda sa svojim učiteljicama.
 
Andrea Ceković
 [više]

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u našoj matičnoj i područnoj školi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 20. 11. 2023. 13:15

   Danas, 17. studenog 2023. prisjetili smo se Vukovara – Grada heroja te svih žrtava Domovinskog rata.

     Učitelji predmetne nastave (Tamara Špehar, Iva Denona, Katarina Klarić i Danijel Šokec) pripremili su prigodan program gdje su osmaši, ali i svi učenici jutarnje smjene paljenjem svijeća, pjesmom i tekstovima Siniše Glavaševića (Priče o gradu) obilježili Dan sjećanja te ukazali na važnost isticanja svih hrabrih ljudi tih dana u Vukovaru, Škabrnji i ostalim dijelovima drage nam Hrvatske.

Neka se nikada ne zaboravi hrabrost i žrtva svih koji su svoje živote posvetili zaštiti domovine i omogućili nam slobodnu Hrvatsku!

Diana Prevolnik

 [više]

Učenici 3. c (PŠ Mičevec) posjetili knjižnicu matične škole

Autor: Nancy Vujanić, 13. 11. 2023. 16:32

     U ponedjeljak, 13. studenoga 2023. učenici 3.c razreda bili su u posjeti knjižnici matične škole. Učenici su sudjelovali u radionici i na taj način su upoznali sadržaje o enciklopedijama te su bili upoznati s projektom "Volim knjige" koji se i ove godine provodi u trećim razredima.
      Prepuni dojmova i novih saznanja vratili su se u svoju školu.
 
 [više]

U PŠ Mičevec gostovalo kazalište Produkcija Z iz Splita

Autor: Nancy Vujanić, 9. 11. 2023. 13:07

     U srijedu, 8. studenoga 2023. godine u Područnoj školi Mičevec gostovalo je kazalište Produkcija Z iz Splita. Gledali smo lutkarski mjuzikl "Put oko svijeta". Uz glavnog lika Nikolu koji je putovao svijetom upoznali smo devu i piramide iz Egipta, klokana iz Australije, medu s Antarktike, papigu i karneval iz Brazila, pametne dupine iz oceana i još brojne druge likove. Uz pjesmu, ples i smijeh naučili smo kontinente i da uvijek možemo nekamo otputovati s pomoću knjige i mašte.

 [više]

Učenici Područne škole Mičevec posjetili su Etno selo Novo Čiče

Autor: Nancy Vujanić, 1. 11. 2023. 16:25

     Učenici Područne škole Mičevec 23. listopada 2023. godine posjetili su Etno selo Novo Čiče i prigodnom radionicom obilježili Dan kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

 
 [više]

Učenici PŠ Mičevec pogledali su predstavu u Kazalištu Trešnja

Autor: Nancy Vujanić, 1. 11. 2023. 16:19

     Učenici Područne škole Mičevec 19. rujna 2023. godine išli su u Kazalište Trešnja pogledati predstavu Timm Thaler ili prodani smijeh. Predstava je bila jako zanimljiva i napeta. Svi su sjedili na rubu stolca. Gledajući ovu predstavu naučili smo da je osmijeh besplatan i da ga trebamo što više darivati drugima. Kazalište Trešnja smo napustili s osmijehom i odlukom da zapamtimo kako OSMIJEH NIŠTA NE KOŠTA, A DJELUJE ČUDESNO. OBOGAĆUJE ONOGA KOME JE NAMIJENJEN, A NE OSIROMAŠUJE ONOGA, KOJI GA POKLANJA.

Učiteljica Andrea Ceković

 
 [više]

Posljednji dan nastave u PŠ Mičevec

Autor: Nancy Vujanić, 27. 6. 2023. 12:00

     21. lipanj 2023.  bio je posljednji dan nastave ove školske godine. Učenici naše PŠ su ga proveli na izvanučioničkoj nastavu u Gradskom parku Bundek gdje su se igrali, zabavljali, družili, jeli sladoled…

 

 [više]

Sportski dan u PŠ Mičevec

Autor: Nancy Vujanić, 27. 6. 2023. 11:48

    U utorak, 20. lipnja 2023. bilo  je posebno zabavno u našoj PŠ. Učenici su imali sportska natjecanja. 

 [više]

70. rođendan naše PŠ Mičevec

Autor: Nancy Vujanić, 27. 6. 2023. 10:53

       Tijekom ove cijele školske godine  bilo je uzbudljivo i svečano u našoj PŠ. Naša stara dama slavi 70. rođendan. Obilježavali smo ga od rujna do lipanja različitim aktivnostima, a vrhunac svečanosti je bio 5. lipnja 2023. kada je održana svečana priredba. Učenici su sa svojim učiteljicama uvježbali pjesme, recitacije, igrokaze i ples tu su i tako željeli čestitati školi rođendan. 

 [više]

Naš zavičaj

Autor: Nancy Vujanić, 12. 6. 2023. 08:59

     Učenici 3.c razreda PŠ Mičevec su s velikim zanimanjem učili o zavičaju; o njegovoj prošlosti i običajima. Nakon razgleda stalne postave KUD-a Mičevec pod nazivom Etno Mičevec, koja se nalazi u prostorima škole, učenicima su se najviše svidjele narodne nošnje koje su se nosile i zidnjaci koji su krasili tadašnje kuće. Oduševljeni svom tom ljepotom, učenici su i sami kreirali svoje zidnjake i smisli novi dizajn narodnih nošnji.

 [više]

Milenijske fotografije PŠ Mičevec

Autor: Nancy Vujanić, 1. 6. 2023. 14:42

     Povodom proslave 70. rođendana PŠ Mičevec, fotografirano je nekoliko različitih milenijskih fotografija naših učenika i naše „stare dame“.  Ovim putem vam ih ponosno predstavljamo.

 [više]

Posjet Zagrebačkom kazalištu lutaka i obilazak Zagreba

Autor: Nancy Vujanić, 1. 6. 2023. 13:59

     U srijedu, 31. svibnja 2023. učenici naše PŠ Mičevec bili su na terenskoj nastavi.

      Najprije smo posjetili Zagrebačko kazalište lutaka gdje smo uživali u predstavi Ježeva kućica. Ježurka Ježić nas je podsjetio kako možemo u isto vrijeme biti ljubazni i dobroćudni, ali da uvijek trebamo ostati vjerni sebi i ne popuštati primamljivim ponudama drugih.  Kudgod išao i gdjegod se našao, Jež se na kraju uvijek vraća kući, a tako trebamo i mi.

 [više]

Uređenje okoliša naše PŠ Mičevec

Autor: Nancy Vujanić, 1. 6. 2023. 13:26

      U četvrtak, 25. svibnja 2023.  održana je u poslijepodnevnim satima akcija uređenja okoliša PŠ Mičevec. Zajedničkim snagama su učenici, roditelji, braća, sestre, bake, djedovi… okopavali i plijevili cvijeće, povišene gredice i lavandu,  kosili travu, orezivali drveće i grmlja. Posla je bilo puno, ali kako pjesma kaže, kad se male ruke slože, sve se može, posao je bio brzo gotov. Školski okoliš je brzo zasjao u novom sjaju. Nakon rada smo se okrijepili keksima i sokovima, a odrasli i kavom. Svi smo na kraju bili umorni i zadovljni napravljenim.

     Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju uređenja okoliša!

 [više]

Promocija časopisa Žir

Autor: Nancy Vujanić, 23. 5. 2023. 12:30

     U četvrtak, 18. svibnja 2023. u slastičarnici Memy je održana promocija časopisa Žir. U njemu su objavljeni i mnogi likovni i literarni radovi učenika iz naše PŠ Mičevec. Posebnu čast su imale učenice Josipa Gusak (2.c) i Dora Janković (4.c) koje su pozvane na promociju te su tamo pročitale svoje pjesme.

 [više]

Naša područna škola Mičevec slavi svoj 70. rođendan

Autor: Nancy Vujanić, 19. 5. 2023. 08:52

      U školskoj godini 2022./23. Područna škola Mičevec slavi svoj 70. rođendan. Povodom tog  velikog rođendana, učenici 3. c razreda su uz vodstvo učiteljice Andree Ceković napravili svojevrsni poklon za rođendan škole. Metodom kaširanja, napravili su 3 crvena cvijeta koji sada krase školsku blagovaonicu u PŠ Mičevec. Također, zajedničkim snagama su i napisali pjesmu o školi u kojoj uče, druže se i igraju.

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji jeForum
Korisni linkovi
 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / www.os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju