preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

Ekološka skupina

     Ekološka skupina nižih razreda naše škole postoji od 1991.godine. Učimo kako svi ovisimo o okolini u kojoj živimo i kako je važno da ta okolina ostane nezagađena. Ove školske godine naša skupina najviše uči o vodi, toj čudesnoj tekućini bez koje nema života.

učiteljica Sanja Rožić Tomić

      Voda

       Vode na Zemlji ima puno više nego kopna. Ima je čak 71posto. Slane vode ima najviše, 91 posto od ukupne količine. Snijega i leda ima 2 posto. Slatke vode je najmanje, samo jedan posto od ukupne količine. Ipak, dio te slatke vode je onečišćen i  ne mogu ga piti živa bića.

      Voda nam je jako važna za život i bez nje nitko ne bi mogao preživjeti. Sve bi presušilo i ne bismo više imali voća , povrća i žitarica. Životinje ne bi imale ništa za piće ni za jelo pa bi uginule, a ljudi onda ne bi imali meso. Tada ne bismo imali ništa za piće, a tekućina nam je jako važna. Za piće nam je potrebna samo pitka voda, a pošto nje ima samo 1 posto, moramo je dobro čuvati i štedjeti.

     Djeca mogu pomoći da voda ostane čista. Zatvarajte slavinu dok perete zube, više se tuširajte, a manje kupajte,  sakupljajte kišnicu i njome zalijevajte biljke. Ako vidimo smeće pored rijeke ili na obali mora, sakupit ćemo ga i baciti u kantu za smeće.

      Čuvajte vodu i brinite se za nju jer je voda izvor života!

Paula Varda, 3.a

          Osim što bez nje ne možemo, u vodi i uživamo. Upoznajemo zaštićene prostore Hrvatske.

               

                Slapovi Krke                                Kopački rit

 

     Upoznajemo zaštićene biljke i životinje.

     Vidre imaju dugo, vitko tijelo i kratke udove. Imaju plivaće kožice između prstiju. Postoji više od 12 vrsta vidri. Žive na jezerima, rijekama i u morima. Mesojedi su i svoj plijen love u vodi. Hrane se ribama, žabama, rakovima i čak i manjim sisavcima i pticama. U zadnjih stotinu godina u Europi su bile ugrožene zbog zagađenja vode. Tamo gdje su rijeke pročišćene, broj im se počeo povećavati.

Karla Topić, 3.a

 

 

Visibaba

Malena, ljupka

Klanja se, raste, visi

Voli svoje sestre blizanke

Babavisi.

 

Nela Perić, 3.a

     Volimo promatrati i čuditi se ljepoti i jedinstvenosti snježnih pahulja. I one su, naravno, voda. Svaka je drugačija. Ovako smo ih vidjeli mi.

Nacrtali: Patrik Macukić, Nika Trojko,Zvonimir Krezić, Sara Brstilo, Nela Perić, Antonia Milić, Patrik Macukić, Paula Varda, Karla Topić  3.a

 

      Puno stvari možemo upotrijebiti umjesto da  ih bacimo u smeće. Uživali smo se igrati s kutijicama. Sagradili smo kuću. Korištene tetrapake od soka obukli smo u stari papir za zamatanje darova i napravili kutijice za olovke.

     Ove čestitke nastale su od raznobojnih papira  starih časopisa i reklama.

Čestitkeizradili: Antonia Milić, KarlaTopić, Patrik Macukić, DoraIvanković, Sara Brstilo, Nela Perić, KarlaTopić

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji jeForum
Korisni linkovi
 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / www.os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju