preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

Folklorna skupina

     Čega se prvo sjetite kad čujete riječ „folklor"? Vjerojatno nešto vezano uz narod i narodnu tradiciju. Jeste li možda pomislili na specifičnu glazbu i narodne napjeve? Ili možda na bogate narodne nošnje?

    Ako želimo biti potpuno precizni, folklor dolazi od engleske riječi folk što znači narod (puk) i lore što znači znanje ili nauk. Svaka zemlja na svijetu ima svoj folklorni izričaj.  Kroz folkor se vidi povijest i tradicija te zemlje pa se umjetnost  i obrazovanje bilo kojeg vremena ne može zamisliti bez elemenata folklora.  Folklorni ples je u Hrvatskoj jako sačuvan i njegovan i zahvaljujući tome imamo ga priliku često vidjeti povodom različitih događaja. Svaki dio Hrvatske ima svoju karakterističnu narodnu nošnju po čemu se i može prepoznati odakle ples potječe i gdje se nekada plesao.

    Baš zbog toga što oživljava ples naših predaka na tako zoran način, uz izvorne kostime i glazbu( najčešće su to gajde, tamburice ili zborovi koji izvode narodne napjeve), folklorni ples je izrazito zanimljiv svim uzrastima. Folklor omogućuje djetetu da postane aktivni sudionik procesa koji najčešće nazivamo  „s koljena na koljeno“.  

     Nekada je, kao i danas, igra bila osnovna aktivnost djece. Uz igru se učilo, uz igru se odrastalo. Igra je uvijek izmamljivala osmijeh na dječja lica. Kakve su se igre igrale, kakve pjesme pjevale i kakvi plesovi plesali u prelijepim selima Turopolja i, Hrvatske otkrivamo mi članovi male folklorne skupine Osnovne škole Velika Mlaka.

    Tako smo i mi u Osnovnoj školi Velika Mlaka već  1991.godine osnovali folklornu skupinu malih plesača nižih razreda. Od tada pa sve do danas u izvannastavnoj folklornoj skupini marljivo upoznajemo pjesme,plesove i narodne običaje iz našeg zavičaja i različitih područja Hrvatske. Na taj zabavan način učenici se upoznaju s poviješću prelijepog Turopolja i cijele Hrvatske.

    Djeca nisu ni profesionalci ni amateri. Oni su samo DJECA, a mi odrasli, njihovi učitelji, pokušavamo im omogućiti što zanimljivije i kreativnije sudjelovanje u tom procesu.

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji jeForum
Korisni linkovi
 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / www.os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju