2011-05-20 15:14:00

Terenska nastava u DIC-u "Petrinjčica" Petrinja i Prnjavor Čuntički - učenika 1.a, 4. a i 4. d razreda

      20. svibnja 2011. više od 400 učenika nižih razreda osnovnih škola iz Zagreba, Josipdola, Rajića, Velike Mlake i Plavšinca s tridesetak svojih učitelja boravili su u Dječjem istraživalačkom centru „Petrinjčica“ u Prnjavoru Čuntićkom.

       Suradnjom Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave „Zvono“ iz Zagreba i Udruge „Petrinjčica“ ostvarena je ova rekordna posjeta u jednom danu, a čak 10 autobusa „okupiralo“ je Prnjavor.  Iz naše škole išla su 2 autobusa sa 60 učenika (1.a, 4.a, 4.d). S nama su u autobusima bili  i učenici iz Plavšinca (Podravina) - koje smo prije polaska ugostili i počastili u našoj školi te im darovali slatkiše i sendviče za izlet,

te 1.b razred OŠ A. Šenoa iz Zagreba.

      Prvo mjesto zaustavljanja bila je Petrinja gdje su nas dočekali studenti UF Petrinja i njihov profesor Berislav Ličina.

     Obišli smo Štrosmajerovo šetalište  - Gradski park Petrinja koji datira s početka 18. stoljeća kada je, razvojem gradske jezgre, ostavljen veći slobodni prostor južno od petrinjske tvrđave. Povodom smrti Josipa Jurja Strossmayera 1905. godine, glavni gradski park  se imenuje u Strossmayerovo šetalište. Strossmayerovo šetalište proglašeno je hortikulturnim spomenikom 1969. godine.

     Na tom prostoru u drugoj polovici 18. stoljeća podižu se lijepe klasicističke i kasno-barokne kuće, a nasuprot njima 1780. godine podiže se crkva Sv. Lovre. Planski postavljena kao dominantni objekt na glavnom trgu vojnog središta, crkva je podignuta 1780. godine pod patronatom austrijske carske kuće i Marije Terezije. Posvećena je zaštitniku grada Petrinje svetom Lovri. Primjer je kvalitetnog ranog klasicizma. . Od rujna 1991. ruše je srpski pobunjenici, a svaki trag joj nestaje 18. ožujka 1992. godine. Na njezinim temeljima iznikla je nova crkva s tornjem nad ulazom koja do u detalje ponavlja oblikovanje i arhitektonsku dekoraciju negdašnje crkve

Crkva sv. Lovre

     Nakon obilaska, nastavili smo put brežuljkastim krajem Banije do Prnjavora Čuntićkog.  Tamo su nas dočekali učenici iz drugih krajeva RH (Rajić-Slavonija, Zagreb, Josipdol - Lika). 

      Nakon kratkog osvježenja, uslijedile je otvorenje i podizanje zastave.

te cjelodnevne aktivnosti  koje su bile  brojne i raznovrsne.  Ponajprije, bilo je mnogo veselja, igre i uživanja u suncu i gotovo netaknutoj prirodi.

     Da bi dobili što više životnog prostora pomogla je i udruga „Izvor“ iz Hrvatskog Čuntića, pa su djeca dio dana boravila i na sportskim terenima „Izvor“-a.

     Stariji učenici posjetili su i samostan sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću gdje su imali srdačan susret s paterom Žagarom, zajedničku molitvu i pjesmu, a učenici su donijeli više od 100 knjiga kao svoj dar za obnovu samostanske knjižnice.

Knjige na dar

     Osim sporta i igara učenici su pratili i sudjelovali u više korisnih radionica. Tako su prvi puta imali priliku vidjeti i cijelog dana promatrati apisarij (staklena košnica za pčele),

demonstraciju ulova ribica i formiranje nekoliko akvarija, u praktikumu DIC-a mikroskopirali su i razgledali zbirku okamina, dijelova kostura životinja, herbarija i znanstveno-stručne literature. Jahali su i ponije, a na kraju zapjevali i karaoke.

     Mladi petrinjski lončar Valentin Valent i njegovi mladi pomagači cijeli su dan mijesili glinu i izradili pedesetak predmeta koje su djeca ponijela kući,

a na šest vatrica djeca su sama pripravljala ručak.

     Na kraju druženja, proslavljeni su rođendani djece kojima je  taj dan ili dan-dva prije ili poslije bio rođendan, natjecanjem u što bržem jedenju šamšnite. Pobjednik je bio Mihael Krilčić, učenik 4.a razreda naše škole.

     Uspješnom danu veliki doprinos dalo je dvadesetak studenata petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta, kojima je to bio dio praktičnih vježbi iz više predmeta i izbornih kolegija.

O ovom susretu pisale su i petrinjske novine.

http://www.petrinjskiradio.hr/content/view/12765/94/

http://www.sisak.info/?p=10043159

 

     U privitku možete pogledati prilog iz Dnevnika (21.05.2011.) na  Nezavisnoj televiziji (NET) - Prirodna školska nastava. U prilogu sudjeluju i dva naša učenika: Mihael Krilčić, 4.a i Gabriel Likić, 4.d.


Osnovna škola Velika Mlaka