2021-03-22 10:09:12

S glin(amol)om u ruci uz Sisačko-moslavačku županiju

     „Priroda nas nikad ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo” zabilježio je davno, još u 18. stoljeću, francuski filozof Jean-Jacques Rousseau. Iako je od tada prošlo mnogo vremena, čini se da je ta misao danas življa nego ikad. Čovjek 21. stoljeća, uljuljan u (lažnu) sigurnost suvremene tehnologije, nerijetko misli da može zauzdati prirodu. Zato ga priroda s vremena na vrijeme podsjeti da koliko može biti čudesno lijepa, da isto toliko može biti i zastrašujuće silna. Jedan od podsjetnika su potresi, koji nisu strani ni Hrvatskoj. Prošlu, 2020. godinu, pamtit ćemo (i) po njima.

      Čovjeka ništa toliko ne plaši kao događaji nad kojima nema kontrolu, a potresi su upravo takvi –  nepredvidivi, nezaustavljivi, nepobjedivi. Strah je pritom sasvim prirodan, ponajprije zbog osjećaja nemoći da išta učinimo kako bi potres prestao. Ipak, nešto možemo učiniti. Ako već ne možemo pobijediti potres, možemo pobijediti svoj strah. Treba ostati pribran i ne dozvoliti da se taj naš strah pretvori u paniku, koja je vrlo često opasnija i od samog potresa.

       Učenici predmetne nastave naše škole s glinom i glinamolom u rukama, stali su uz Glinu, Sisak, Petrinju i sva druga mjesta koja su potkraj prošle godine pogodili razorni potresi. Svojim likovnim radovima uz voditeljstvo profesora Danijela Šokeca iskazali su im svoju podršku, a pritom su podsjetili kako treba postupati za vrijeme potresa. Svojim figuricama pod nazivom „Ispod stola“ posebno su se istaknule učenice 7. d razreda Nives Mesić i Tena Požežanac.  Osim njih, tu su i radovi Ive Kljuić, Dore Piletić, Nele Flegar, Jurja Haraminčića, Domagoja Ružića i Ante Kneževića, učenica i učenika 7. b, te Valentine Šaf, Ivana Caganića, Vite Šlajsa i Klare Cvetković.

Ivana Andrić Penava

Nives Mesić, 7. d

Tena Požežeanec, 7. d

Nela Flegar, 7. b

Ante Knezović, 7. b

Domagoj Ružić, 7. b

Dora Piletić, 7. b

Iva Kljujić, 7. b

Juraj Haraminčić, 7. b

Ivan Caganić, 6. b

Klara Cvetković, 6. b

Valentina Šaf, 6. b

 


Osnovna škola Velika Mlaka